Chateau des Edelins

Chateau des Edelins
Chateau des Edelins

Midden-Frankrijk... hoe is het weer daar?

Gelukkig hebben we er geen invloed op, op het weer. Ook wel eens jammer, want wij willen natuurlijk altijd het beste weer voor onze gasten. Lastig, want soms is dat reuze-warm-zwemweer, soms niet-te-warm-wandelweer... De organisatie is dus niet aan ons, maar in grote lijnen kunnen we er wel iets over zeggen.

Het voorjaar begint zo'n maand vroeger dan in Nederland: voorjaarszon, buiten ontbijten met een vestje aan, lekker aan de wandel of uit de wind op het terras. Soms kunnen de kinderen al in een klein zwembadje spelen. Maar het is hier ook heel groen, dus natuurlijk regent het wel eens (maar minder droevig en grijs, zoals in Nederland).
De zomer is heter en langer dan in Nederland: vaak hebben we warme zonnige dagen. Maar ook dan blijft het hier redelijk groen, dankzij de zomerbuitjes. De hitte bouwt zich in twee weken op, van 24 naar 34 graden, dan een middag/avond regen en onweer, de tuin is weer blij en de volgende dag is het opgefrist, zonnig en zijn we terug bij die 24 graden om iedere dag heter te worden.

De herfst is mijn favoriete seizoen: lekker zacht warm na die hete zomerdagen, een gouden gloed over de tuin, soms de open haard aan bij het diner. Gezellig. En die enkele regendagen - die zijn dan ook wel fijn.
De winter kan koud zijn, met sneeuw soms, zon overdag en 's nachts is min tien niet ongebruikelijk. De temperatuurverschillen tussen overdag en 's nachts zijn groot: het lukt vaak in januari al om buiten te lunchen (met een graad of 15-17 en zon!), terwijl het 's nacht naar ver onder het vriespunt daalt.

Kortom, de zomers zijn hier meestal warm en zonnig, de winters koud en zonnig. In alle jaargetijden kan het regenen (het minst in de zomer), maar minder en korter dan in Nederland. En het waait hier minder, waardoor het minder guur is. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee.